ARP (Alternative Roaming Providers) en LBO (Local Break Out)

Mobiel Internet (en telefonie) in het buitenland.

ARP (Alternative Roaming Providers) en LBO (Local Break Out)

Berichtdoor webmaster » za 19 nov 2016, 02:55

In de aanloop naar het volledig afschaffen van roamingtarieven in de landen van de Europese Unie vanaf 15 juni 2017 werden in het verleden al overgangsmaatregelen voorgesteld onder de vorm van roaming via ARP (Alternative Roaming Providers) of LBO (Local Break Out).
Hoewel deze alternatieven omslachtig waren en bijgevolg nooit populair werden willen we je onderstaand artikel uit 2014 toch niet onthouden.


We zijn het al enkele jaren gewend dat onder invloed van de beleidsmakers van de EU op 1 juli de roamingtarieven een stukje dalen. Ook in 2014 is dit niet anders en betaal je voor 1 MB dataverkeer binnen de EU nog maar 0,20 € exclusief BTW.

Ondanks de dalende trend van de roamingtarieven gaan veel Europeanen tijdens hun buitenlandse vakantie vaak toch nog op zoek naar goedkopere alternatieven zoals het aanschaffen van een simkaart van een lokale operator.
Op die manier kan worden gebeld, ge-sms't en gesurft aan lokale tarieven, weliswaar met een nieuw en vreemd GSM-nummer.

Het is echter niet altijd even gemakkelijk om een simkaart van een lokale operator op de kop te tikken en in gebruik te nemen (stel het je maar eens voor als je in een klein dorpje in de Alpen verblijft).
Maar los daarvan en ondanks het voordeel van de goedkope lokale tarieven kunnen we toch het grootste nadeel niet negeren: door het tijdelijk switchen van de simkaart ben je niet meer bereikbaar op je vertrouwd GSM-nummer en mis je de contactgegevens die zich eventueel op je Belgische simkaart bevinden.
Je zou dit kunnen omzeilen door gebruik te maken van twee toestellen of door simpelweg een dual-sim smartphone te gebruiken. Twee toestellen gebruiken is echter niet zo praktisch en dual-sim smartphones zijn eerder uitzondering dan regel.

Er is echter verbetering in zicht want naast de daling van de roamingtarieven zullen reizigers vanaf 1 juli 2014 binnen de EU nog over twee andere troeven kunnen beschikken om hun roaminguitgaven binnen de perken te houden met behoud van GSM-nummer.
Vaarwel lokale simkaarten, welkom ARP en LBO.

Alternative Roaming Providers (ARP)
Je kunt er voor kiezen om in het buitenland (enkel binnen de EU) je gesprekken, sms'jes en dataverkeer via een andere provider te laten verlopen en factureren zonder je vertrouwd GSM-nummer te moeten opgeven.

Je moet hiervoor zelf een overeenkomst afsluiten met een ARP - vóór je naar het buitenland vertrekt - die vervolgens contact opneemt met je Belgische operator met als doel de tarifering en dienstverlening in de EU (buiten België) over te nemen.
Een ARP heeft altijd voorrang op eventuele roamingopties die je bij je eigen operator zou hebben.
Je kunt slechts één ARP hebben. Indien je een overeenkomst afsluit met een nieuwe ARP, dan zal je communicatie in roaming steeds via de laatst gekozen ARP verlopen.
Je hoeft helemaal geen instellingen aan je toestel te veranderen.

Local Break Out (LBO)
Kiezen voor Local Break Out betekent dat je in de EU (buiten België) enkel je dataverkeer laat verlopen via het netwerk van een lokale operator. Sms- en gewoon telefoonverkeer wordt afgehandeld door je eigen Belgische operator of eventueel door je ARP als je er één hebt.
LBO kan enkel via een netwerk waarmee je eigen operator roamingakkoorden heeft en geldt enkel in het betreffende land waarvoor je de overeenkomst afsluit. Het dataverkeer dat via LBO verloopt zal evenwel niet gefactureerd worden door je eigen operator, maar gebeurt rechtstreeks door de lokale buitenlandse operator.

Net zoals bij ARP hoef je bij LBO je simkaart niet te vervangen en behoud je je GSM-nummer.
Local Break Out heeft steeds voorrang op een Alternatieve Roaming Provider die op zijn beurt voorrang heeft op roamingopties bij je eigen operator.

De overeenkomst voor Local Break Out dient wel ter plaatse te worden afgesloten en houdt ook in dat je de APN-instelling van je smartphone zal moeten wijzigen (noteer je oude instellingen!). Vergeet ook niet om het netwerk voor Local Break Out handmatig in te stellen.

Indien je Local Break Out wil stopzetten vul je opnieuw de APN-gegevens van je eigen operator in. Je surft van dan af weer via het standaardtarief of een roamingoptie van je eigen operator.

Nog enkele praktische bemerkingen m.b.t. ARP en LBO
Hieronder hebben we de verschillen tussen ARP en LBO nog eens schematisch opgesomd. Hou er rekening mee dat dit pas ingaat vanaf 1 juli 2014 en dat er op het moment van schrijven nog maar weinig gegevens voorhanden zijn over dit onderwerp.


Wees je ervan bewust dat je huidig tariefplan bij je Belgische operator gewoon doorloopt en dus niet vervangen wordt door een ARP of LBO.
Ook eventuele roamingopties lopen gewoon door, ook al heb je gekozen voor ARP of LBO. Je doet er dus goed aan om na te denken of je dergelijke (vaak dure) opties niet beter tijdelijk uitschakelt.
Avatar gebruiker
webmaster
Beheerder
 
Berichten: 32
Geregistreerd: zo 05 jan 2014, 15:13

Keer terug naar Roaming

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Vergelijking tariefplannen

Vergelijking roamingtarieven

Enkel standaardtarieven
Enkel databundels
Standaardtarieven + bundels

Mobiel Internet blog

Op onze blog vind je een chronologisch overzicht van acties en promoties, aangeboden door de verschillende mobiele operatoren:

Laatste forum topics

Op het forum lees je het laatste nieuws over tariefplannen en roamingtarieven van de Belgische mobiele operatoren.
Je kunt er ook zelf berichten en vragen kwijt:

cron