Mobiel Internet: beperk uw dataverbruik in het buitenland

Mobiel Internet (en telefonie) in het buitenland.

Mobiel Internet: beperk uw dataverbruik in het buitenland

Berichtdoor webmaster » vr 18 nov 2016, 05:26

Om onaangename verrassingen te vermijden na gebruik van mobiel Internet in het buitenland kunnen enkele basisregels volstaan. De hoofdregel is dat alle verzonden en ontvangen data via GSM-netwerken extra wordt aangerekend. Op enkele uitzonderingen na kun je je dus niet beroepen op het inbegrepen datavolume van je mobiel Internet abonnement, want dat telt enkel voor gebruik in België.

Vanaf 15 juni 2017 zal je binnenlands tariefplan wel kunnen gebruikt worden in de landen van de Europese Unie, maar behoed je wel nog steeds voor excessieve tarieven buiten de EU!

Bij gebruik in het buitenland betaal je standaard een zeer hoge prijs per MB verzonden of ontvangen data, maar de meeste operatoren bieden speciale roaming-opties aan waardoor je de prijs per MB flink kunt laten zakken.
Via onze prijsvergelijking van roamingtarieven (zie kolom hiernaast) vind je per land de prijs per MB die je bij de belangrijkste Belgische providers betaalt.

Voor eenzelfde operator kan het prijsverschil tussen het standaardtarief en een speciaal tarief 12 € en meer bedragen! Let op, om van het goedkoopste tarief per MB te kunnen genieten ben je verplicht om meteen een groot datavolume aan te kopen en dat heeft ook een prijskaartje.

Enkele tips om je verbruik in roaming te beperken
Om het even welk mobiel toestel je gebruikt, het zal altijd wel verbinding willen maken met het Internet en dit kost centen, zeker in het buitenland. Om je onnodige uitgaven te helpen besparen geven we hieronder enkele tips mee:

 • Maak waar mogelijk gebruik van wifi-netwerken. In veel gevallen zijn ze gratis en daar waar ze betalend zijn ligt de prijs per MB veel lager dan de prijs die je betaalt voor mobiel Internet via een GSM-netwerk.
 • Ben je nog op zoek naar een operator voor mobiel Internet en ben je van plan om ook in het buitenland mobiel online te gaan? Vergelijk dan eerst even de prijzen van alle operatoren voor je favoriete vakantiebestemming of voor het land waar je denkt het vaakst online te zullen zijn. Voor dezelfde bestemming kan de ene operator een prijs aanrekenen die bij een andere operator 10 keer lager ligt.
 • Informeer je vóór je verplaatsing naar het buitenland over lokale operatoren voor mobiel Internet. Zij bieden vaak ook prepaid formules aan waarmee je tijdens je verblijf aldaar tegen vrij gunstige lokale tarieven kunt surfen en e-mailen. Je zal dan je simkaart tijdelijk moeten vervangen door een simkaart van de lokale operator en kunt er vervolgens mee online zolang het datavolume of de tijdsduur waarvoor je betaald hebt niet is opgebruikt. Het grote voordeel hiervan is dat je in geen geval voor financiële verrassingen komt te staan achteraf.
 • Er bestaan zogenaamde roamingproviders waarmee je in een groot aantal landen kunt gebruik maken van mobiel Internet tegen een goedkoop tarief.
  T.o.v. het punt hierboven bieden dergelijke roamingproviders het voordeel dat je niet op zoek moet naar een lokale operator en steeds dezelfde simkaart kunt gebruiken voor alle landen waarin de roamingprovider actief is.
 • Maak je gebruik van een klassiek e-mail programma dat eerst alle berichten en bijlagen van een server haalt om ze nadien ook offline te kunnen inzien, configureer dan het programma zodat berichten met grote bijlagen niet worden gedownload.
  Nog beter: gebruik je webmail account (Gmail, Outlook.com, Yahoo, de webmail interface van je provider, ...) om te controleren op nieuwe berichten. Je kan er je e-mail berichten mee lezen zonder eventuele grote bijlagen te moeten downloaden.
 • Schakel automatische updates tijdelijk uit. Laat je op de hoogte brengen van nieuwe updates, maar kies ervoor om ze zelf te downloaden en te installeren wanneer je dat wenst (op een moment dat je weer over een vaste verbinding of over een wifi-hotspot beschikt).
  Ook voor antivirus programma's kun je ervoor opteren om tijdelijk geen nieuwe updates meer binnen te halen.
  Vergeet zeker ook niet om eventuele peer-to-peer programma's (bijv. bittorrent clients) af te sluiten, want op de achtergrond kunnen ze zorgen voor een constant sluimerverbruik.
 • Hoewel een GPS-systeem strikt gezien geen data verbruikt, kun je het voor de zekerheid toch beter uitschakelen. Plaatsbepaling kan namelijk ook gebeuren via GSM-netwerken en dit verbruikt wel data.
  Niettegenstaande lokalisatiebepaling een interessant hulpmiddel kan zijn om na een eventuele diefstal je toestel op te sporen moet je beseffen dat dit voor extra dataverbruik kan zorgen.
Avatar gebruiker
webmaster
Beheerder
 
Berichten: 32
Geregistreerd: zo 05 jan 2014, 15:13

Keer terug naar Roaming

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Vergelijking tariefplannen

Vergelijking roamingtarieven

Enkel standaardtarieven
Enkel databundels
Standaardtarieven + bundels

Mobiel Internet blog

Op onze blog vind je een chronologisch overzicht van acties en promoties, aangeboden door de verschillende mobiele operatoren:

Laatste forum topics

Op het forum lees je het laatste nieuws over tariefplannen en roamingtarieven van de Belgische mobiele operatoren.
Je kunt er ook zelf berichten en vragen kwijt:

cron