Domein e-mail via Gmail (met Zoho smtp-server)

Alle onderwerpen over mobiel Internet die niet tot één van de bovenstaande fora behoren.

Domein e-mail via Gmail (met Zoho smtp-server)

Berichtdoor webmaster » do 29 dec 2016, 20:26

Ondanks de belemmeringen waarvan sprake in een vorige post, is het dus wel degelijk mogelijk om domein e-mails te ontvangen en te versturen met Gmail zonder daarvoor extra kosten te betalen.
Alleen moet je beschikken over een externe smtp-server, want zonder dat zal het versturen van de mails niet lukken. Gmail laat standaard namelijk niet toe om e-mails met je domeinadres te versturen. Dit kan wel via Google's G Suit tegen betaling van 4 € per maand, maar dit even ter zijde.
Ook de smtp-server van je eigen provider zal vanuit Gmail niet bereikbaar zijn met je domein e-mail als afzender.

Vandaar dat we bij Zoho terecht komen. Je kunt er een gratis account aanmaken voor 1 domeinnaam met 10 gebruikers (uitbreidbaar tot 25 via een referral programma). Elke gebruiker beschikt over een mailbox van 5 GB.
Concreet houdt dit in dat je 10 e-mailadressen in de vorm van xxx@jouwdomein.be (alle domeinextensies zijn mogelijk) kunt gebruiken die je ofwel beheert via de Zoho-interface ofwel laat toekomen/verzenden via Gmail. Hoe je dat doet leggen we hieronder uit.

Mogelijks wijken de screenshots licht af van wat u nu op de site van Zoho ziet - ze dateren van een tijdje geleden - maar de te volgen weg blijft gelijk.

Ga naar https://www.zoho.com/mail, selecteer Business Email en klik op CONTINUE.
Afbeelding

Kies voor de FREE SIGN UP.
Afbeelding

Vul je bestaande domeinnaam in in het betreffende veld en klik op Add Domain.
Afbeelding

Vul de gevraagde gegevens in (naam, wachtwoord, e-mail > dit mag ook een e-mail van een ander domein zijn, bijv. bij je provider, Hotmail, Gmail, etc...) en klik op Sign Up.
Afbeelding

Je krijgt een bevestiging van je registratie. Merk op dat je maar 10 mailadressen kunt gebruiken, maar dit aantal is via een referral-programma uitbreidbaar tot 25.
Klik op Setup om je account verder in te stellen.
Afbeelding

Bevestig nog eens je registratie door op de getoonde link te klikken.
Afbeelding

De volgende stap is bevestigen dat jij de eigenaar van het domein bent. Dit kan op verschillende manieren. Ik selecteerde Others.... Dit laat toe om een domein te verifiëren door een bestand naar je server te uploaden.
Afbeelding

De instructies om de file te uploaden naar je server.
Afbeelding

Tijd om je 1ste mailadres bij Zoho te registreren. In de volgende schermen (die ik hier niet afbeeld) kun je nog meer gebruikers met elk hun eigen e-mailadres aanmaken. Je kunt ook gebruikers bundelen in een groep met een eigen groeps e-mailadres. Een mail naar dat adres zal dan ontvangen worden door iedereen die tot de groep behoort.
Afbeelding

De volgende stap is het aanpassen van de MX Records bij de hoster van je domein. Een MX record zorgt voor de afhandeling van inkomende e-mail voor het domein.
Omdat e-mails niet moeten worden afgeleverd bij de hoster van je domein zal je moeten aangeven waar ze dan wel moeten afgeleverd worden, bij Zoho namelijk.
Afbeelding

De MX Records zal je moeten aanpassen bij de hoster van je domein of domeinnaam. In het controlepaneel bij die hoster zul je op zoek moeten gaan naar de plaats waar je de instelling voor MX Records kunt wijzigen.
Afbeelding

Wijzig of voeg de MX Records toe via het controlepaneel van je domeinhoster.
Afbeelding

In principe ben je nu klaar om domein e-mails via de interface van Zoho te ontvangen en te verzenden. Dit werkt heel netjes, maar onze bedoeling was om al onze mails (Gmail, Telenet, domein e-mail) in de Gmail interface te beheren zodat alle mails met om het even welk afzenderadres vanuit dezelfde interface en vanaf om het even welk toestel kunnen verstuurd of ontvangen worden.
Afbeelding

Hoe je Gmail configureert om dit te bewerkstelligen lees je uitgebreid in deze post waarin we uit de doeken doen hoe je de mails van jouw ISP in Gmail kunt ontvangen en beantwoorden.
Voor domein e-mails is dit niet anders, maar zal je natuurlijk wel de gegevens van de pop- en smtp-server van Zoho moeten gebruiken.
Welke dit precies zijn vind je op deze helppagina van Zoho.
Avatar gebruiker
webmaster
Beheerder
 
Berichten: 32
Geregistreerd: zo 05 jan 2014, 15:13

Keer terug naar Mobiel Internet allerhande

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

Vergelijking tariefplannen

Vergelijking roamingtarieven

Enkel standaardtarieven
Enkel databundels
Standaardtarieven + bundels

Mobiel Internet blog

Op onze blog vind je een chronologisch overzicht van acties en promoties, aangeboden door de verschillende mobiele operatoren:

Laatste forum topics

Op het forum lees je het laatste nieuws over tariefplannen en roamingtarieven van de Belgische mobiele operatoren.
Je kunt er ook zelf berichten en vragen kwijt:

cron