Je bent hier : home over

Over 123mobielinternet.be - mobiel Internet via smartphone, laptop of tablet

Op deze site willen we het hebben over mobiel Internet met een smartphone, laptop of tablet via het netwerk van de GSM-operatoren, ook wel 4G mobiel Internet genoemd.
Ondertussen kijkt men in België al verder en is het de bedoeling om via 4.5G uiteindelijk bij de nieuwe 5G standaard uit te komen. Dit zal niet vóór 2020 zijn, maar 4.5G met een snelheid van meer dan 1 Gbps is ook al niet traag te noemen. Video en andere toepassingen die veel bandbreedte en snelheid vragen worden dan nog toegankelijker via een mobiel toestel.

Naast het aanbieden van mobiel Internet via hun GSM-netwerk kan je bij een aantal operatoren ook gebruik maken van toegang via Wifi-hotspots die je vaak vindt op openbare plaatsen zoals stations, luchthavens, restaurants, hotels, enz...
Tegenwoordig hoef je zelfs niet eens op zo'n openbare plaats meer te vertoeven om via Wifi online te kunnen gaan, want met de Telenet Homespots of het FON-netwerk van Proximus kan elke particulier tegenwoordig als Wifi hotspot fungeren zodat je al op veel plaatsen een bruikbaar Wifi-signaal vindt.

Veel operatoren en nog veel meer tariefplannen

Er zijn slechts 3 fysieke netwerken voor mobiel Internet beschikbaar in België. Enkel Proximus, Orange en Telenet (BASE) hebben hun eigen netwerk, maar stellen dit ook open voor andere aanbieders van mobiele telefonie en mobiel dataverkeer, de zogenaamde virtuele operatoren.
Daardoor bestaat er een enorm aanbod aan tariefplannen waardoor je gemakkelijk het overzicht verliest.

Met deze site willen we je helpen bij het maken van je keuze. We focussen daarbij steeds op prijzen en tariefplannen voor mobiel dataverkeer, maar kunnen er natuurlijk niet omheen dat tariefplannen voor mobiel Internet via de smartphone ook bel- en sms-verkeer omvatten zodat we ook die gegevens in onze vergelijkende tabellen opnemen.

Het aanbod is groot met een wirwar aan formules waarbij je de keuze moet maken tussen abonnementen of herlaadkaarten, enkel data (voor laptops en tablets) of ook bel- en sms-verkeer (voor smartphones), enkel in België of ook in het buitenland (roaming). Je ziet dat het niet enkel een kwestie van prijzen en tarieven is, maar ook een kwestie van waar en met welk toestel je mobiel online wilt gaan.

Roaming: mobiel Internet in het buitenland

Mobiel Internet in het binnenland behelst dus heel wat tariefplannen, maar het wordt nog wat anders indien je je mobiel Internet abonnement in het buitenland wilt gebruiken. De tarieven voor eenzelfde bestemming kunnen bij de ene operator een veelvoud zijn van wat je bij een andere operator betaalt.

Als je van plan bent om vaak in het buitenland mobiel online te gaan, dan loont het zeker en vast de moeite om voor een aantal internationale bestemmingen eens de vergelijking te maken en de buitenlandse tarieven voor mobiel Internet mee in overweging te nemen vooraleer je beslist welke operator of welk tariefplan je zult nemen.

Om het je gemakkelijk te maken hebben we de roamingtarieven van de belangrijkste Belgische operatoren voor elk land waar ook ter wereld vergeleken. Je kunt voor je favoriete buitenlandse vakantiebestemming zelf eens de vergelijking van roamingtarieven voor mobiel dataverkeer maken.

Op het vlak van roaming binnen de Europese Unie kunnen we alleen maar positief vooruit kijken. Na jarenlange aanslepende onderhandelingen is men op Europees niveau uiteindelijk overeen gekomen om de roamingtarieven af te schaffen. Vanaf 15 juni 2017 bel, sms en surf je in de Europese Unie tegen dezelfde tarieven als in België.
Let wel op voor verplaatsingen naar landen buiten de EU, want daar verandert er niets en tikken de Euro's voor mobiel dataverbruik flink aan.

Informatie over mobiel Internet op deze site

Op deze site vind je vnl. informatie over de verschillende abonnementsformules en herlaadkaarten bij de belangrijkste aanbieders van mobiel Internet. Natuurlijk vind je die informatie ook op de site van de operatoren zelf, maar we brachten alles hier samen onder één dak zodat het voor je gemakkelijker wordt om te vergelijken.

De gegevens van de belangrijkste operatoren staan nu al online, maar het is zeker de bedoeling om ook de tariefplannen van de overige aanbieders van mobiel Internet op te nemen.

De toekomst van mobiel Internet

Een glazen bol hebben we niet, maar we durven algemeen aannemen dat mobiel Internet nog meer aan belang zal winnen. Toepassingen zoals Virtual en Augmented Reality, the Internet of Things en Connected Cars tonen alvast aan dat nieuwe technologieën ondenkbaar zouden zijn zonder snel mobiel Internet.

Vergelijking tariefplannen

Vergelijking roamingtarieven

Enkel standaardtarieven
Enkel databundels
Standaardtarieven + bundels

Mobiel Internet blog

Op onze blog vind je een chronologisch overzicht van acties en promoties, aangeboden door de verschillende mobiele operatoren:

Laatste forum topics

Op het forum lees je het laatste nieuws over tariefplannen en roamingtarieven van de Belgische mobiele operatoren.
Je kunt er ook zelf berichten en vragen kwijt: